söndag 5 maj 2013

mycket..

Haft mycket och göra de senaste dagarna, därför har det vart dåligt bloggande..


Igår gick vi in i v.18 ;D och nu känner man tydligt småsprattel där inne, så mysigt! 11 dagar kvar till RUL, åh lilla skrutt.. mamma och pappa älskar dig så!

Håller på med lite smått här hemma, städar undan, snart klara här hemma med renoveringen! eller ja, den är klar iof, men det ser ju ut som loppis fortfarande, så röjjer men känns som ingen förvinner riktigt... och orkar inte med massa heller. Btw, vi har köpt massa fina babysaker.. jag får helt enkelt knäppa kort på allt någon dag, förlåt för dålig update ännu en gång, nu ska jag vila lite till.. J är på gymet :D

Nu är bebisen ungefär 12 centimeter lång i sitthöjd och väger knappt 200 gram. Bröstkorgen rör sig ut och in vid andning (även om det är fostervatten som bebisen 'andas'). Blodkärl syns fortfarande genom den tunna huden och öronen har flyttats dit de ska sitta, men de är ännu lite utstående. 

Du erbjuds en ultraljudsundersökning i andra trimestern (vilken ofta sker ungefär nu) för att bedöma fostrets tillväxt och utveckling och se om förlossningsdatumet stämmer. 

Denna undersökning är för de flesta första gången de ser sin bebis. Det kan kännas stort att se den sparka, böja sig, sträcka på sig, rulla runt och till och med suga på tummen. Gå tillsammans om det är möjligt och be om bilder! 

Om du väntar en flicka, så kan det vara intressant att veta att hennes slida, livmoder och äggledare nu finns på plats. Om du väntar en pojke, så är de yttre könsorganen tydliga. Men det går inte nödvändigtvis att se bebisens kön - en del verkar vilja behålla det för sig själva genom att inta positioner som gör att det inte syns. 

Om du väntar tvillingar, kan du läsa mer om det här

Nu kan du börja känna dig yr om du ligger på rygg, så försök ligga i sidläge eller åtminstone lutad åt sidan lite. Orsaken till yrseln är att livmodern kan trycka på venen som för blod tillbaks till hjärtat. Använd gärna kuddar som stöd mellan benen, under höften, eller bakom ryggen om du tycker det känns skönt. 

Inga kommentarer: